Als je slachtoffer bent van whiplash heb je volgens de wet recht op schadevergoeding. Veel mensen onderschatten de ernstige gevolgen van deze blessure en weten niet dat het een impact kan hebben op hun leven. Je kunt op verschillende manieren last hebben van whiplash en de klachten kunnen weken tot maanden aanhouden, soms verdwijnen ze nooit meer. 

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een blessure aan de zachte delen van de nek en de rug, veroorzaakt door een harde ruk aan het hoofd, typisch voor botsingen met auto’s. De symptomen treden vaak op binnen de eerste 6 tot 12 uur na het ongeval en kunnen verergeren in de daaropvolgende dagen.

Hoeveel schadevergoeding kan je claimen?

Als het herstel naar verwachting minder dan drie maanden duurt, kun je in de regel een vergoeding tot € 2.140 claimen. Duurt het herstel tussen de drie maanden en twee jaar en kan het nekletsel mogelijk verergeren, dan kan de claim oplopen tot € 6.900. Als er sprake is van blijvend letsel, kun je een schadevergoeding tot € 12.000 krijgen.

Beschadiging aan de weke delen in de nek die een ernstige beperking in de mobiliteit tot gevolg hebben, langdurige pijn en een extreem oncomfortabel gevoel, worden in de regel ingeschat op bedragen van € 12.000 tot € 22.000. Dislocatie en verbrijzeling van de wervels, chronisch aanhoudende pijn en extreme bewegingsbeperking waardoor dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden uitgevoerd, worden ingeschaald tot € 35.000. De meest ernstige vormen van nekletsel met al dan niet gehele verlamming tot gevolg in combinatie met langdurige, aanhoudende pijn en lijden en verminderde afhankelijkheid gaan gepaard met een claim tot € 130.000.

Veelgestelde vragen

01
Wat moet ik doen na een verkeersongeval met letselschade als automobilist?

Als automobilist is het belangrijk om na een verkeersongeval met letselschade de politie te bellen en een schadeformulier in te vullen. Ook is het verstandig om medische hulp te zoeken en contact op te nemen met een letselschadeadvocaat.

02
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval met een automobilist?

Bij een verkeersongeval met een automobilist is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de automobilist zijn, maar ook de andere partij.

03
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval als inzittende?

Bij een verkeersongeval als inzittende is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de bestuurder zijn, maar ook een andere partij.

04
Kan ik nog een schadevergoeding krijgen als ik deels zelf schuld heb aan het ontstaan van de letselschade?

Bij een gedeelde schuld kan er nog steeds aanspraak worden gemaakt op een schadevergoeding. De hoogte van de vergoeding wordt dan wel verminderd met het percentage eigen schuld van het slachtoffer.