Als jij slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander ongeluk en hierbij letsel hebt opgelopen, dan kan het zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding. Naast de kosten die je hebt moeten maken door het letsel, bestaat de schadevergoeding ook uit smartengeld.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een bedrag dat wordt uitgekeerd als compensatie voor het letsel dat je hebt opgelopen. Hierbij kun je denken aan geestelijk leed, pijn en verdriet dat je hebt overgehouden aan het ongeval. Het smartengeld is dus een financiële vergoeding voor het leed dat je is aangedaan.

Hoe wordt de hoogte van smartengeld bepaald?

De hoogte van het bedrag aan smartengeld dat je kunt claimen, verschilt per geval en hangt af van verschillende factoren. Hoe erger het letsel en het leed is, des te hoger het bedrag aan smartengeld waar je recht op hebt. Zo zal bijvoorbeeld iemand die verlamd is geraakt na een auto-ongeluk recht hebben op een hoger bedrag dan iemand die zijn arm heeft gebroken.

Factoren die van invloed zijn op de hoogte van het smartengeld zijn:

  • Hoe lang duurt het herstel van het letsel?
  • Moet je naar het ziekenhuis en hoe lang?
  • Wat voor soort letsel heb je?
  • Was het herstel van je letsel heel zwaar en pijnlijk of was je er snel bovenop?
  • Kun je door het letsel (tijdelijk) niet meer werken?
  • Wat is je leeftijd?
  • Houd je grote littekens over aan het letsel?

Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van het bedrag pas kan worden vastgesteld wanneer je hersteld bent of wanneer duidelijk is dat je niet beter wordt.

Voorbeelden van uitgekeerde smartengeldbedragen

Om je een idee te geven van wat voor bedragen er zoal worden uitgekeerd aan smartengeld, noem ik hieronder twee voorbeelden.

In 2012 kreeg een vrouw van 62 jaar oud een schadevergoeding van 150.000 euro uitgekeerd. Zij was op haar racefiets betrokken bij een ernstig verkeersongeval waarbij ze gevallen is en de tractor over haar lichaam heen reed. De vrouw had als gevolg van het ongeval gebroken wervels, ribben en schouderbladen, een klaplong en is tot haar borstkas verlamd. Ze heeft verschillende operaties ondergaan en moest enkele dagen op de Intensive Care verblijven. Daarnaast heeft ze acht maanden gerevalideerd en is ze bijna volledig invalide.

Een ander voorbeeld is een man die een schadevergoeding van 5000 euro kreeg. Hij werd op zijn fiets aangereden door een andere fietser en brak hierbij zijn pols en elleboog. Het duurde tien jaar voordat hij van alle klachten af was. Door zijn langdurige klachten kon hij zijn werk als juridisch adviseur niet goed verrichten. Daarnaast kan hij niet meer wielrennen, tennissen of zwemmen.

Hoe claim je smartengeld?

Je kunt het smartengeld claimen met behulp van een letselschade advocaat. Is er een aansprakelijke partij, dan worden de kosten van de advocaat vergoed.

Veelgestelde vragen

01
Wat is het verschil tussen een schadevergoeding en een smartengeldvergoeding?

Een schadevergoeding richt zich op materiële schade (zoals kosten en gederfde inkomsten) en een smartengeldvergoeding richt zich op immateriële schade (zoals leed en pijn).

02
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van de schade en de geleden kosten en gederfde inkomsten. Dit kan worden vastgesteld door middel van onder andere medische rapportages en financiële gegevens.

03
Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schadevergoeding?

Materiële schadevergoeding is de vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte kosten als gevolg van het ongeval, zoals medische kosten en inkomensverlies. Immateriële schadevergoeding is de vergoeding voor het leed dat u heeft geleden, zoals pijn en verdriet.

04
Wat kan een letselschadeadvocaat voor mij betekenen en waarom is het verstandig om er een in te schakelen?

Een letselschadeadvocaat kan u helpen om uw letselschadeclaim op de juiste manier af te handelen en te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en indien nodig een gerechtelijke procedure starten.

05
Wat is letselschade en wanneer heb ik recht op een vergoeding?

Letselschade is de schade die u oploopt als gevolg van een ongeval, waarbij u letsel heeft opgelopen. Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, heeft u in veel gevallen recht op een vergoeding van uw letselschade.