Ben je als fietser aangereden en heb je hierdoor letsel opgelopen? Wanneer het ongeluk te wijten is aan een ander, kan je recht hebben op een vergoeding voor de geleden schade. Als fietser ben je namelijk erg kwetsbaar in het verkeer en kan een verkeersongeval ernstige gevolgen hebben door de snelheid en kracht van een botsing.

Wie is er aansprakelijk voor de schade?

Om recht te hebben op een schadevergoeding is het belangrijk dat er een aansprakelijke partij wordt vastgesteld. Wanneer je als fietser wordt aangereden door een gemotoriseerd voertuig, is de bestuurder van dat voertuig aansprakelijk, zelfs bij eigen schuld van de fietser. De wet beschouwt fietsers als zwakke verkeersdeelnemers. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn daarom verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Gemotoriseerde voertuigen zijn bijvoorbeeld:

 • Personenauto’s
 • Vrachtwagens
 • Trekkers
 • Motorfietsen
 • Voertuigen met bromfietskentekens 
 • Bussen

Bij een ongeval tussen twee (of meerdere) fietsers wordt de aansprakelijkheid bepaald aan de hand van de verkeersregels. 

Welke schadeposten kun je claimen?

Na een fietsongeval kunnen er onverwachte kosten ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het letsel van een zodanige aard is, dat dit jouw dagelijks leven beïnvloedt. Maar ook andere soorten schadeposten kunnen worden meegewogen bij de schadeclaim. Er zijn twee soorten schadevergoedingen:

 1. Materiële schadevergoeding. Onder de materiële schadevergoeding valt de schade die op geld te waarderen is. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan ziekenhuiskosten.
 2. Immateriële schadevergoeding. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd en is de schade die niet in geld uit te drukken is. Hier valt bijvoorbeeld gederfde levensvreugde onder.

Hoe kan je een schadevergoeding claimen?

Om een schadevergoeding te claimen als fietser, moet je de tegenpartij formeel aansprakelijk stellen. Hiervoor is het verstandig om bewijsmateriaal te verzamelen. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • Medisch rapport van het ziekenhuis of de huisarts
 • Rapport van een psycholoog
 • Rapport van een fysiotherapeut
 • Getuigenverklaringen
 • Een proces-verbaal van de politie
 • Schadeformulier

Een letselschade advocaat kan helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en 

het claimen van de schadevergoeding. Wanneer er een aansprakelijke partij is, worden de advocaatkosten meestal vergoed.

Veelgestelde vragen

01
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval meteen fietser?

Bij een verkeersongeval met een fietser is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de automobilist zijn, maar ook de fietser zelf. De wet beschermt de fietser, zodat er vaak aanspraak is op een schadevergoeding als de aanrijding van de fietser is veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer.

02
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval?

Bij een verkeersongeval is de partij die het ongeval heeft veroorzaakt in de meeste gevallen aansprakelijk voor de letselschade. Dit kan bijvoorbeeld een andere verkeersdeelnemer of een wegbeheerder zijn.

03
Heb ik recht op juridische bijstand bij letselschade?

Ja, slachtoffers hebben recht op juridische bijstand bij letselschade. Dit kan bijvoorbeeld via een letselschadeadvocaat. In veel gevallen worden de kosten van juridische bijstand vergoed door de aansprakelijke partij of de verzekeraar.

04
Welke schadevergoeding kan ik claimen bij letselschade?

Bij letselschade kan een slachtoffer verschillende soorten schadevergoeding claimen, zoals medische kosten, inkomensverlies, huishoudelijke hulp en smartengeld. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de aard en ernst van het letsel.

05
Welke stappen moet ik nemen na een ongeval om aanspraak te maken op een letselschadevergoeding?

Het is belangrijk om na een ongeval zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Daarnaast is het verstandig om getuigen te verzamelen, bewijsmateriaal te verzamelen en contact op te nemen met een letselschadeadvocaat om u te laten adviseren over de verdere stappen die u kunt nemen.