Er is sprake van een medische fout als jij als patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt door een onzorgvuldig uitgevoerde medische behandeling.

Het kan echter voorkomen dat het resultaat van een behandeling anders is dan verwacht, zonder dat dit de schuld is van je zorgverlener, zoals je dokter, tandarts of fysiotherapeut. Dit wordt een medische complicatie genoemd en in dat geval hoeft de zorgverlener je schade niet te vergoeden.

Als je zorgverlener wel iets fout heeft gedaan, dan kan het een medische fout of medische misser zijn. In dat geval kun je de zorgverlener vragen om een schadevergoeding voor de schade die je hebt geleden door zijn of haar fout. Als je niet weet wat er fout is gegaan en meer informatie wilt, ga dan in gesprek met je zorgverlener. Een goed gesprek kan soms al voldoende zijn om je klacht op te lossen. Als dit niet het geval is, kun je de informatie uit het gesprek gebruiken wanneer je een klacht indient.

Schakel een letselschade advocaat in als je de zorgverlener aansprakelijk wilt stellen. 

Veelgestelde vragen

01
Wie is aansprakelijk voor letselschade door een medische fout?

Bij letselschade door een medische fout kan de behandelaar (arts, ziekenhuis) aansprakelijk zijn. Medische aansprakelijkheid is lastig vast te stellen.

02
Wat zijn de stappen om een letselschadevergoeding te eisen bij medische fouten?

Bij het eisen van een letselschadevergoeding voor medische fouten, volg deze stappen:

  1. Vraag om een kopie van je medische dossiers en documenteer je verwondingen en behandelingen.
  2. Neem contact op met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat met ervaring in medische fouten.
  3. Laat je zaak beoordelen door een medisch expert om te bepalen of er sprake is van nalatigheid.
  4. Dien een formele klacht in bij de betrokken zorginstelling en/of medische professional
  5. Werk samen met je advocaat om een schadevergoeding te claimen en onderhandel over een mogelijke schikking.
03
Welke schadevergoeding kan ik claimen bij letselschade?

Bij letselschade kan een slachtoffer verschillende soorten schadevergoeding claimen, zoals medische kosten, inkomensverlies, huishoudelijke hulp en smartengeld. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de aard en ernst van het letsel.

04
Wie is aansprakelijk voor de letselschade en hoe wordt dit bepaald?

De persoon of partij die schuldig is aan het ontstaan van het letsel is aansprakelijk voor de letselschade. Dit kan bijvoorbeeld de tegenpartij zijn bij een verkeersongeval of de werkgever bij een bedrijfsongeval. De aansprakelijkheid wordt bepaald aan de hand van de omstandigheden van het geval.

05
Wat kan een letselschadeadvocaat voor mij betekenen en waarom is het verstandig om er een in te schakelen?

Een letselschadeadvocaat kan u helpen om uw letselschadeclaim op de juiste manier af te handelen en te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en indien nodig een gerechtelijke procedure starten.