De Richtlijn Medische Kosten bij Letselschade is een leidraad voor de vergoeding van medische kosten die het gevolg zijn van het letsel. De richtlijn wordt opgesteld door De Letselschade Raad. Dit is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van de afhandeling van letselschadezaken.

Uitgangspunten

De richtlijn heeft een aantal uitgangspunten. Zo wordt er gekeken naar de soort behandeling die nodig is en naar de duur van de behandeling. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de kosten van medicijnen, hulpmiddelen en eventuele reiskosten naar het ziekenhuis of de behandelaar.

Voorbeelden van medische kosten die vergoed kunnen worden zijn:

  • Kosten voor ziekenhuisopname
  • Kosten voor medische behandelingen, zoals fysiotherapie of psychologische behandelingen
  • Kosten voor medicijnen en hulpmiddelen, zoals braces of protheses
  • Kosten voor reiskosten naar de behandelaar
  • Kosten voor tandheelkundige behandelingen als gevolg van het letsel

Schakel een letselschade advocaat in

De exacte vergoeding van medische kosten is afhankelijk van de specifieke situatie en kan verschillen per zaak. Het is daarom verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Hij of zij kan je niet alleen helpen bij het bepleiten van je zaak en het onderhandelen over de vergoedingen waar je recht op hebt, maar weet ook welke kostenposten je claimen. 

Veelgestelde vragen

01
Welke kosten vallen onder de vergoeding van letselschade?

Kosten die onder de vergoeding van letselschade vallen zijn onder andere medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp en verlies aan inkomen.

02
Hoe lang duurt het voordat ik een schadevergoeding krijg bij letselschade?

De duur van het letselschadetraject kan sterk variëren en is afhankelijk van de complexiteit van de zaak. Het kan enkele maanden tot enkele jaren duren voordat een schadevergoeding wordt toegekend.

03
Wat kan een letselschadeadvocaat voor mij betekenen en waarom is het verstandig om er een in te schakelen?

Een letselschadeadvocaat kan u helpen om uw letselschadeclaim op de juiste manier af te handelen en te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en indien nodig een gerechtelijke procedure starten.

04
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van de schade en de geleden kosten en gederfde inkomsten. Dit kan worden vastgesteld door middel van onder andere medische rapportages en financiële gegevens.