Heb je een ongeluk gehad en heb je nu nekklachten? Het kan zijn dat je een whiplash hebt opgelopen. In dit artikel lees je alles over de symptomen van een whiplash en hoe je een schadevergoeding kunt verhalen op de aansprakelijke partij. 

Wat is een whiplash?

Een whiplash is letsel aan de rug en/of nek. Dit wordt veroorzaakt door een hevige slingerbeweging van het hoofd waardoor de halswervelkolom overmatig wordt uitgerekt. De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een kop-staartbotsing. Een whiplash kan voor vervelende klachten zorgen. 

Whiplash symptomen

De symptomen van een whiplash zijn afhankelijk van de ernst van het letsel. Bij een lichte whiplash zijn de symptomen na het ongeval vaak niet direct voelbaar. De klachten kunnen ook pas later aan het licht komen. De meest voorkomende symptomen van een lichte whiplash na een aanrijding zijn een stijve nek, rugpijn, hoofdpijn en pijn aan de schouder en arm. Bovendien kan je last krijgen van ernstige vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. 

Bij een zware whiplash zijn de symptomen vaak direct voelbaar na het ongeval. Ook is de pijn heviger dan bij een lichte whiplash. Deze pijn gaat vaak samen met overgevoeligheid voor licht en geluid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, duizeligheid, tintelingen en/of uitstralingen naar de arm, zichtproblemen en slapeloosheid.

Whiplash symptomen kunnen na verloop van tijd weggaan. Helaas kunnen er bij zowel een lichte – als een zware whiplash blijvende klachten optreden. Er wordt dan gesproken van een chronische whiplash.

Wat te doen bij whiplash?

Als je klachten hebt door het ongeluk is het verstandig om professionele medische hulp te zoeken. De huisarts kan je (lichamelijk) onderzoeken, zodat de whiplash vast kan worden gesteld. Deze kan je daarna doorverwijzen naar een fysiotherapeut. De behandeling van een whiplash hangt af van de aard en de ernst van de klachten.  Het kan voorts ook zijn dat je na het ongeluk emotionele klachten ervaart. Zoek voor deze klachten steun bij familie en vrienden of een psycholoog.

Advocaat whiplash

Heb jij een whiplash opgelopen door een ongeluk buiten jouw schuld? Dan is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen om je schade te verhalen bij de aansprakelijke partij. De schadevergoeding bij een whiplash is afhankelijk van de ernst van jouw symptomen en de mate waarin je door de klachten wordt gehinderd in jouw dagelijkse bezigheden. Zelfs bij een lichte whiplash (bijvoorbeeld kortdurende nekklachten) kan er sprake zijn van letselschade en kun je recht hebben op een schadevergoeding voor bijvoorbeeld de medische kosten, smartengeld, verschuiving van de huishoudelijke taken en arbeidsongeschiktheid.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We geven je direct een inschatting van je kansen op een schadevergoeding en helpen je aan een goede letselschade advocaat.

Veelgestelde vragen

01
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van de schade en de geleden kosten en gederfde inkomsten. Dit kan worden vastgesteld door middel van onder andere medische rapportages en financiële gegevens.

02
Wie is aansprakelijk voor de letselschade en hoe wordt dit bepaald?

De persoon of partij die schuldig is aan het ontstaan van het letsel is aansprakelijk voor de letselschade. Dit kan bijvoorbeeld de tegenpartij zijn bij een verkeersongeval of de werkgever bij een bedrijfsongeval. De aansprakelijkheid wordt bepaald aan de hand van de omstandigheden van het geval.

03
Welke stappen moet ik nemen na een ongeval om aanspraak te maken op een letselschadevergoeding?

Het is belangrijk om na een ongeval zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Daarnaast is het verstandig om getuigen te verzamelen, bewijsmateriaal te verzamelen en contact op te nemen met een letselschadeadvocaat om u te laten adviseren over de verdere stappen die u kunt nemen.

04
Heb ik recht op juridische bijstand bij letselschade?

Ja, slachtoffers hebben recht op juridische bijstand bij letselschade. Dit kan bijvoorbeeld via een letselschadeadvocaat. In veel gevallen worden de kosten van juridische bijstand vergoed door de aansprakelijke partij of de verzekeraar.

05
Wat is de rol van een letselschade-expert en wanneer is deze nodig?

Een letselschade-expert kan het slachtoffer bijstaan bij de aansprakelijkstelling, het berekenen van de schadevergoeding en het verzamelen van bewijsmateriaal. Een letselschade-advocaat is met name nodig om er voor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.