Heb jij een auto-ongeluk gehad en letselschade opgelopen? Als de andere partij aansprakelijk is voor het ongeluk, heb je waarschijnlijk recht op een schadevergoeding.

Heb jij recht op schadevergoeding? 

Bij een auto-ongeluk ontstaat vaak letsel bij de bestuurder en inzittenden, zoals rugklachten, nekklachten, en whiplashachtige klachten. Als je lichamelijk of geestelijk letsel hebt overgehouden aan een auto-ongeluk, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. 

Welke kostenposten heb je?

Naast het repareren van jouw auto, kunnen ook andere kosten worden vergoed, zoals kosten voor het bezoeken van een medisch specialist, reiskosten, eigen bijdragen in de ziektekosten en hulp in de huishouding. Daarnaast is smartengeld een belangrijke schadepost, die je kunt claimen wanneer je letsel en pijn hebt na een auto-ongeluk, geopereerd moet worden of blijvend letsel overhoudt. 

Gedeeltelijke schuld

In sommige gevallen is het ongeluk niet helemaal te wijten aan de wederpartij. Had jij bijvoorbeeld geen gordel om tijdens het auto-ongeluk? Dan kan het zo zijn dat niet jouw volledige schade, maar slechts een deel wordt vergoed. Dit komt doordat de rechter kan bepalen dat jij zelf voor een deel schuld hebt gehad aan het ontstaan van jouw letsel.

Veelgestelde vragen

01
Hoe kan ik een letselschadevergoeding claimen na een verkeersongeval?

Om een letselschadevergoeding te claimen na een verkeersongeval, volg deze stappen:

  1. Schakel medische hulp in en laat je verwondingen behandelen.
  2. Noteer de gegevens van de betrokken partijen en eventuele getuigen.
  3. Maak foto’s van de schade, de plaats van het ongeval en je verwondingen.
  4. Neem contact op met je verzekeraar en meld de schade.
  5. Raadpleeg een ervaren letselschadeadvocaat om je zaak te beoordelen en je te helpen bij het claimen van de vergoeding waar je recht op heeft.
02
Wat moet ik doen na een verkeersongeval met letselschade als automobilist?

Als automobilist is het belangrijk om na een verkeersongeval met letselschade de politie te bellen en een schadeformulier in te vullen. Ook is het verstandig om medische hulp te zoeken en contact op te nemen met een letselschadeadvocaat.

03
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval als inzittende?

Bij een verkeersongeval als inzittende is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de bestuurder zijn, maar ook een andere partij.

04
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval meteen fietser?

Bij een verkeersongeval met een fietser is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de automobilist zijn, maar ook de fietser zelf. De wet beschermt de fietser, zodat er vaak aanspraak is op een schadevergoeding als de aanrijding van de fietser is veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer.

05
Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een verkeersongeval met een voetganger?

Bij een verkeersongeval met een voetganger is de aansprakelijkheid afhankelijk van wie de verkeersregels heeft overtreden. Dit kan bijvoorbeeld de automobilist zijn, maar ook de voetganger zelf. De wet beschermt de voetganger, zodat er vaak aanspraak is op een schadevergoeding als de aanrijding van de fietser is veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer.