Wat is psychische schade?

Psychische schade kan ontstaan als gevolg van een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeval. Deze schade kan zich uiten in psychische klachten, zoals angststoornissen, PTSS, depressie, verlies van levenslust en andere psychische problemen die slecht zijn voor je mentale gezondheid. 

Psychische schade kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Er kunnen problemen op het werk of tijdens je studie ontstaan. Daarnaast kan je sociale leven eronder gaan lijden. Het is daarom mogelijk om in bepaalde gevallen smartengeld te ontvangen voor je psychische schade. 

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die je hebt geleden door een gebeurtenis in je leven, waar een ander aansprakelijk voor is. Het is de bedoeling van de wetgever geweest om de geleden emotionele schade te compenseren en om erkenning te geven aan het feit dat iemand door een gebeurtenis zwaar kan zijn getroffen in zijn dagelijkse leven. Welke psychische schade komt in aanmerking voor smartengeld?

Welke psychische schade komt in aanmerking voor smartengeld?

Verschillende klachten vallen onder het begrip ‘psychische schade’:

  • Depressie
  • Angststoornissen
  • PTSS
  • Verlies van levensvreugde
  • Concentratieproblemen
  • Verlies van interesse in activiteiten
  • Verminderde arbeidsongeschiktheid
  • Slaapstoornissen
  • Geheugenproblemen

In welke situaties kan je aanspraak maken op smartengeld?

Er zijn verschillende situaties waarin jij mogelijk aanspraak kan maken op smartengeld:

  1. Verkeersongevallen: als je betrokken raakt bij een verkeersongeval en daarbij lichamelijk of psychisch letsel oploopt, kan je aanspraak maken op smartengeld bij de verzekeraar van de tegenpartij.
  2. Medische fouten: als er sprake is van medische fouten waardoor je lichamelijk of psychisch letsel oploopt, kan je aanspraak maken op smartengeld bij de betreffende zorgverlener of diens verzekeraar.
  3. Bedrijfsongevallen: als je tijdens het werk een ongeval krijgt en daarbij lichamelijk of psychisch letsel oploopt, kan je  aanspraak maken op smartengeld bij de werkgever of diens verzekeraar.
  4. Gewelds- of zedenmisdrijven: Als je slachtoffer bent van een gewelds- of zedenmisdrijf en daarbij lichamelijk of psychisch letsel oploopt, kan je aanspraak maken op smartengeld bij de dader of diens verzekeraar.
  5. Overlijden: als een familielid of nabestaande overlijdt als gevolg van een ongeval of misdrijf, kan je als nabestaande aanspraak maken op smartengeld bij de aansprakelijke partij.

Is het mogelijk om het smartengeld te herzien als de klachten erger worden?

Het is mogelijk om het smartengeld dat is toegekend door de rechter te herzien. Dit kan als de klachten na het ongeval of de gebeurtenis erger worden. Dit wordt ook wel aanvullend smartengeld genoemd. 

Je moet hiervoor een verzoek tot herziening indienen bij de rechter. Hierbij moet je duidelijk kunnen aantonen dat de klachten zijn verergerd en dat dit voortkomt uit hetzelfde incident waarvoor eerder smartengeld is toegekend. 

De rechter zal bij het vaststellen van het aanvullend smartengeld opnieuw kijken naar de omvang en aard van het leed en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. 

Wie kan mij helpen bij het verkrijgen van smartengeld voor psychische schade?

Het is verstandig om een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen om je te helpen bij het verkrijgen van het smartengeld voor je psychische schade. 

Een letselschade advocaat kan je helpen bij het verhalen van de schade op de aansprakelijke partij en kan een zo hoog mogelijke vergoeding voor je regelen. Een letselschade advocaat kan je bijstaan in de juridische procedure bij de rechter. Dit zorgt ervoor dat jij je over een stuk minder zaken zorgen hoeft te maken. 

Wij kunnen je helpen bij het zoeken van een geschikte letselschade advocaat. Wij hebben een breed netwerk aan advocaten en werken landelijk. Onze Juridische Klantadviseurs staan je graag te woord en beantwoorden je vragen. Neem gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen

01
Wat is het verschil tussen een schadevergoeding en een smartengeldvergoeding?

Een schadevergoeding richt zich op materiële schade (zoals kosten en gederfde inkomsten) en een smartengeldvergoeding richt zich op immateriële schade (zoals leed en pijn).

02
Wat kan een letselschadeadvocaat voor mij betekenen en waarom is het verstandig om er een in te schakelen?

Een letselschadeadvocaat kan u helpen om uw letselschadeclaim op de juiste manier af te handelen en te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en indien nodig een gerechtelijke procedure starten.

03
Heb ik recht op juridische bijstand bij letselschade?

Ja, slachtoffers hebben recht op juridische bijstand bij letselschade. Dit kan bijvoorbeeld via een letselschadeadvocaat. In veel gevallen worden de kosten van juridische bijstand vergoed door de aansprakelijke partij of de verzekeraar.

04
Wat is letselschade en wanneer is er sprake van letselschade?

Letselschade is de schade die ontstaat door lichamelijk – of psychisch letsel, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Er is sprake van letselschade als iemand letsel oploopt door de schuld van een ander.