Op welke schadevergoeding heb je recht na een ongeval?

Na een ongeval heb je mogelijk recht op verschillende soorten schadevergoedingen, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval. Een schadevergoeding kan worden vastgesteld op basis van meerdere onderdelen.

  • Materiële schadevergoeding: dit is de meest voorkomende schadepost na een ongeval. Het omvat de kosten van beschadigde eigendommen als gevolg van het ongeval. Bijvoorbeeld, vergoeding voor je fiets die tijdens het ongeval kapot is gegaan door de botsing. 
  • Immateriële schadevergoeding: de schade kan niet alleen materieel zijn, maar ook immaterieel. Dit houdt in dat je een vergoeding voor de emotionele schade kan ontvangen. Een ongeval kan veel emoties teweeg brengen zoals verdriet, angst en stress. 
  • Inkomstenderving: als je door het ongeval minder of zelfs helemaal niet meer kan werken, kan dit ervoor zorgen dat je een groot deel van je inkomen misloopt. Je hebt mogelijk recht op het verloren (toekomstige) inkomen.
  • Medische kosten: bij een ongeval komen vaak medische kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor ziekenhuisbehandelingen, fysiotherapie en medicijnen. 
  • Overlijdensschade: bij een heftig ongeval kan iemand komen te overlijden. Als een van je familieleden is overleden door een ongeval, kan je mogelijk een vergoeding krijgen voor bepaalde aspecten. De kosten van de begrafenis kunnen onder andere worden vergoed. 

Het is belangrijk om op te merken dat elke situatie anders is en dat de schadevergoeding die je kunt claimen afhangt van de specifieke omstandigheden van het ongeval. Het is daarom altijd het beste om een ​​ervaren letselschade advocaat te raadplegen om te bepalen of je recht hebt op een van deze schadevergoedingen. 

Wie is aansprakelijk voor het ongeval?

De aansprakelijkheid na een verkeersongeval hangt af van het ongeval en wie verantwoordelijk is voor de oorzaak ervan. Over het algemeen is de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt aansprakelijk voor de geleden schade.

Als de bestuurder de verkeersregels heeft overtreden, zoals te hard of door een rood licht rijden, zal hij of zij waarschijnlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het ongeval. Als er sprake is van een aanrijding tussen twee voertuigen en beide bestuurders hebben schuld aan het ongeval, dan wordt de aansprakelijkheid verdeeld op basis van de mate van schuld van elke bestuurder.

In sommige gevallen kan ook de eigenaar van het voertuig aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld als hij of zij wist dat het voertuig niet in goede staat verkeerde en toch toestemming heeft gegeven om ermee te rijden.

Hoe kan ik mijn schadevergoeding opeisen?

Als je schade hebt opgelopen door een ongeval, kan je schadevergoeding opeisen als er een aansprakelijke partij is. Voordat je een andere partij aansprakelijk kan stellen is het belangrijk dat je een aantal zaken goed regelt. 

Allereerst is het verstandig om voldoende bewijs te verzamelen van het ongeval. Dit kunnen foto’s van het ongeval zijn en van de (letsel)schade die je hebt opgelopen. Daarnaast is het belangrijk om de contactgegevens te vragen van eventuele getuigen. Dit zal je later helpen bij de bewijsvoering. Vervolgens kan je het ongeval bij je verzekeraar melden. Als uit al deze zaken blijkt dat je een partij aansprakelijk kan stellen, kan je juridische bijstand zoeken door contact op te nemen met een letselschade advocaat. 

Waarom een letselschade advocaat?

Als je betrokken bent geweest bij een ongeval en daarbij letselschade hebt opgelopen, kan het inschakelen van een letselschade advocaat je helpen om de vergoeding te krijgen waar je recht op hebt. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Kennis: een letselschade advocaat is gespecialiseerd in het behandelen van schadevergoedingszaken en heeft de nodige expertise om je te helpen met het verkrijgen van een maximale vergoeding voor de geleden schade. 
  • Onderhandelen: een letselschade advocaat kan gemakkelijk onderhandelen namens jou. De advocaat behartigt jouw belang en probeert de meest hoge vergoeding voor jou binnen te slepen. 
  • Vertegenwoordiging: als je niet tot een overeenstemming kan komen met de andere partij, over de schadevergoeding, kan een letselschade advocaat een zaak aanspannen bij de rechtbank namens jou. Tijdens de zitting kan de advocaat je vertegenwoordigen en advies geven. Hierdoor weet je zeker dat je rechten worden beschermd. 
  • Tijdbesparing: tijd is geld. Door een letselschade advocaat in te schakelen bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite. Zo kan jij je energie steken in je eigen herstel. 

Het is dus verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen als je recht hebt op een schadevergoeding na een ongeval. Wij kunnen je hierbij helpen! Neem contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen. 

Veelgestelde vragen

01
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van de schade en de geleden kosten en gederfde inkomsten. Dit kan worden vastgesteld door middel van onder andere medische rapportages en financiële gegevens.

02
Welke schadevergoeding kan ik claimen bij letselschade?

Bij letselschade kan een slachtoffer verschillende soorten schadevergoeding claimen, zoals medische kosten, inkomensverlies, huishoudelijke hulp en smartengeld. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de aard en ernst van het letsel.

03
Wat kan een letselschadeadvocaat voor mij betekenen en waarom is het verstandig om er een in te schakelen?

Een letselschadeadvocaat kan u helpen om uw letselschadeclaim op de juiste manier af te handelen en te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en indien nodig een gerechtelijke procedure starten.

04
Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schadevergoeding?

Materiële schadevergoeding is de vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte kosten als gevolg van het ongeval, zoals medische kosten en inkomensverlies. Immateriële schadevergoeding is de vergoeding voor het leed dat u heeft geleden, zoals pijn en verdriet.

05
Wat is letselschade en wanneer heb ik recht op een vergoeding?

Letselschade is de schade die u oploopt als gevolg van een ongeval, waarbij u letsel heeft opgelopen. Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, heeft u in veel gevallen recht op een vergoeding van uw letselschade.