letselschadesupport.nl - specialisten in letselschade
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds
letselschade

Wat is letselschade

Letselschade bij ongeluk

Stel, u raakt als fietser betrokken bij een ongeluk. U krijgt een aanrijding op de snelweg. Of u struikelt in een winkel over een losliggende kabel. U kampt niet alleen met materiële schade (blikschade, kapotte broek), maar u bent ook gewond geraakt. Misschien houdt u er zelfs psychische klachten aan over. We spreken dan van letselschade door een ongeluk. 

Whiplash aansprakelijkheid

Als er sprake is van een verkeersongeval, moet dit goed in kaart worden gebracht. Er dient bewijs verzameld te worden over de toedracht van het ongeluk: het Europees schadeformulier, getuigenverklaring(en), een door de politie opgemaakt proces-verbaal. De veroorzaker van het ongeluk erkent hiermee schuld en kan vervolgens aansprakelijk gesteld worden.

Medische fout

Als u schade heeft geleden als gevolg van een verkeerde medische behandeling, dan wordt er gesproken van een `medische fout’. U kunt dan de zorgverlener aansprakelijk stellen. U doet dat schriftelijk met uitleg van de gebeurtenis(sen), de medische fout en de schade die u als gevolg hiervan heeft geleden.

Verkeersongeval

Als u slachtoffer bent van een ernstig verkeersongeval, dan komt er veel op u af. Medische zorg, de plotselinge verandering van uw persoonlijke situatie, pijn en emoties nemen uw tijd volledig in beslag. Familie en vrienden kunnen u helpen bij de verwerking van een verkeersongeluk en praktische zaken voor u regelen. Maar wie vertelt u of u recht heeft op schadevergoeding? En, wie helpt u bij het veilig stellen van uw recht op schadevergoeding?

Arbeidsongeval

Stel, u bent op uw werk, struikelt over een loshangend snoer of glijdt uit door een natte vloer en loopt hierbij letselschade op. Of u bent onderweg naar een klant en wordt slachtoffer van een ongeluk. We spreken dan van een arbeidsongeval, ook wel een bedrijfsongeval.

Bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval is feitelijk hetzelfde als een arbeidsongeval. Als u op het werk bent of onderweg naar uw werk en een ongeval krijgt, is er vrijwel altijd sprake van een bedrijfsongeval. U kunt dan de schade die u daardoor heeft geleden vergoed krijgen van uw werkgever of diens verzekeraar.

Whiplash symptomen

In Nederland zijn er ieder jaar meer dan 15.000 mensen het slachtoffer van een ongeluk dat een whiplash veroorzaakt. Whiplash is letsel aan nek of rug en wordt vaak veroorzaakt door een kop-staart-botsing in het verkeer.

Wat is letselschade?

Letselschade is lichamelijke en/of geestelijke schade die opgelopen is door toedoen van een ander. Oorzaak van letselschade kan bijvoorbeeld zijn een verkeersongeval, een arbeidsongeval, een medische fout of een beroepsziekte.

Beroepsziekte

Als een ziekte is veroorzaakt door een belasting die in overwegende mate op het werk en tijdens werktijd heeft plaatsgevonden, dan wordt er gesproken van een beroepsziekte. Veel voorkomende voorbeelden van beroepsziekten zijn  aandoeningen aan rug en ledematen, gehooraandoeningen, burn out en RSI. In Nederland is de bouwsector de grootste veroorzaker van beroepsziekten.

Subscribe to Wat is letselschade