letselschadesupport.nl - specialisten in letselschade
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds
gebroken arm na arbeidsongeval

Arbeidsongeval

Stel, u bent op uw werk, struikelt over een loshangend snoer of glijdt uit door een natte vloer en loopt hierbij letselschade op. Of u bent onderweg naar een klant en wordt slachtoffer van een ongeluk. We spreken dan van een arbeidsongeval, ook wel een bedrijfsongeval.

Recht op schadevergoeding?
Gratis adviesgesprek?
vinkje

Wie is er aansprakelijk bij een arbeidsongeval?

Bij een arbeidsongeval gaat het om een plotselinge gebeurtenis die een externe oorzaak heeft. Het ongeval moet letsel hebben veroorzaakt. Belangrijk is dat de letselschade ontstaan is tijdens het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst. Dat kan zijn tijdens werktijd, maar ook als u bijvoorbeeld op dienstreis bent. Ongeacht of het bedrijf een arbeidsovereenkomst heeft afgesloten met degene die het werk verricht of niet (zoals bij uitzendkrachten).

Volgens de wet is de werkgever verantwoordelijk voor de inrichting van uw werkomgeving. De werkgever heeft zorgplicht voor een veilige werkomgeving en voor goede werkinstructies. Als de werkgever tekort schiet in zijn zorgplicht en een werknemer schade lijdt tijdens het werk, dan is de werkgever hiervoor aansprakelijk en kan de schade verhaald worden bij de werkgever of diens verzekeraar. Vrijwel altijd hebben werkgevers een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en betaalt de verzekeraar voor de schade.

De werkgever is vrijwel altijd aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat hij z’n verplichtingen (veilige werkomgeving en goede werkinstructies) is nagekomen of dat de schade met name het gevolg is geweest van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Hoe kunt u de werkgever aansprakelijk stellen bij een arbeidsongeval?

Het verhalen van uw schade op uw werkgever is vaak een ingewikkeld proces. Daar komt bij dat u het als werknemer misschien lastig vindt om uw werkgever aansprakelijk te stellen, omdat u vreest dat de werkrelatie hiermee verstoord wordt. Of u heeft schade opgelopen door toedoen van een collega en wilt hier liever niet teveel ophef over.

Voor u is het raadzaam om een letselschadespecialist in te schakelen. In nauw overleg met u stelt een advocaat of jurist een aansprakelijkstelling op en verzamelt de nodige gegevens en bewijsstukken.

Meldingsplicht arbeidsongeval bij Arbeidsinspectie

Als er sprake is van een ernstig arbeidsongeval (bij ziekenhuisopname, blijvende invaliditeit of overlijden), dan is de werkgever verplicht om dit te melden bij de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie verricht dan een onderzoek naar de toedracht. De rapportage van de Arbeidsinspectie kunt u gebruiken als bewijsstuk om uw werkgever aansprakelijk te stellen.

Bewijsstukken bij arbeidsongeval 

Zorg ervoor dat u relevante bewijsstukken van de schade die u heeft opgelopen bij het arbeidsongeval goed bewaart. Het gaat dan om financiële informatie, zoals inkomstenspecificaties (om het verlies van loon vast te stellen), kosten van re-integratie en/of herstel die niet door uw verzekeraar vergoed worden, reis- en vervoerskosten of kosten rechtsbijstand.

Daarnaast verzamelt u gegevens die kunnen bijdragen aan de aansprakelijkheidstelling. Deze bewijsstukken ondersteunen de juridische claim. Hierbij kunt u denken aan een eventuele rapportage van de Arbeidsinpectie, getuigenverklaring, handleidingen.

Heeft u recht op schadevergoeding na een arbeidsongeval? Wij helpen u

Wij bespreken kosteloos en vrijblijvend in een adviesgesprek met u of uw zaak zich leent voor een advocaat.

  • Als dat zo is, brengen wij u geheel vrijblijvend, direct in contact met een gespecialiseerde letselschade advocaat.
  • Met de advocaat spreekt u vervolgens af hoe de zaak aangepakt gaat worden. Alleen als u dat wilt.

Samen met uw eigen letselschadespecialist staat u sterker tegenover uw werkgever en diens verzekeringsmaatschappij.

Vul uw gegevens in en wij bellen u binnen één werkdag terug.
U kunt ook zelf bellen op 085 - 029 1002.

Ja, bel mij gratis en vrijblijvend terug

  (we bellen u op dit nummer terug)
  (niet verplicht - als we u telefonisch niet kunnen bereiken, willen we u dit graag per e-mail laten weten)
Arbeidsongeval

Ja, ik wil kosteloos mijn zaak bespreken en horen of mijn zaak zich leent voor een advocaat of jurist

 
     Of bel zelf: 085 - 029 1002

Al uw persoonlijke gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.